Hírek

Társadalmi vita fórum

Tisztelt Érdeklődők!

Az építési törvény módosítása a települési önkormányzatoknak a falukép védelme érdekében 2013. január 1-jétől új lehetőséget biztosít. A törvény alkalmazkodik az önkormányzatok önrendelkezési jogához, miszerint azok önmaguk tudják alakítani sajátos településképüket és erre önálló szabályrendszert hozhatnak létre. Az önkormányzat új lehetősége a településkép alakításával kapcsolatban:
A településképi véleményezési és a bejelentési eljárások, valamint az előzetes szakmai konzultációra vonatkozó rendeletei szabályozás.
Az előbbi a településképi véleményezési eljárás lényegében a korábban tervtanácsi véleményezésre kötelezett építési engedéllyel építhető építmények körét a polgármester véleményezési körébe utalja. A polgármester véleménye az ügy súlyától függően a helyi építészeti és műszaki tervtanács, illetve a főépítész véleményén alapul. A döntés kötelező érvényű, ellene fellebbezni építéshatósági eljárás keretében lehetséges.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17.§ 1) bekezdése alapján elvégzett hatásvizsgálat eredménye:
–          A rendeletalkotás társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása jelentős:  E rendeletek megalkotásával és sikeres végrehajtásával a faluképi szempontból rendezettebbek lesznek a település frekventáltabb területei (védett területek, lakóterületek)
–          A rendeletalkotás környezeti és egészségi hatása jelentős: A rendeletekkel elérni kívánt cél megvalósításával a település arculatának befolyásolása során településkép szempontjából élhetőbbé teszi a község környezetét.
–          A rendeletalkotás adminisztratív terheket befolyásoló hatásai is jelentősek: Az adminisztráció jelentősen nő, az építéshatóság helyi szintű megszűnésével, az építési szolgáltatási pont kialakításával az önkormányzati osztály átszervezését igényli, hiszen három új típusú eljárást kell dokumentálni.
Hivatkozással a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 29/2012. (IX.25.) önkormányzati rendeletre az alábbi három rendelet tervezethez várjuk észrevételeiket, véleményeiket, avelemeny@nagykovacsi.hu email címre, illetve papír alapon benyújtva a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.
A véleményezésre 2013. február 15-ig van lehetőség.
                                                                                                                                                                                                                                           Tóthné Pataki Csilla jegyző