Hírek

Fordulóponthoz érkezett a nagykovácsi szennyvízhálózat fejlesztése

A KEOP 1.2.0/09-11 kódjelű pályázati konstrukció keretein belül elnyert uniós támogatásból valósul meg Nagykovácsi Nagyközség szennyvízhálózatának fejlesztése. A projekt során megvalósuló fejlesztések összköltsége meghaladja az 1 milliárd 257 millió forintot. A beruházás megvalósulásával megoldódik az északi településrész (Zsíros-hegy) szennyvízelvezetése, kiépül egy új szennyvíz főgyűjtő, központi szennyvízátemelő és szennyvíznyomócső rendszer fővárosi csatlakozással, valamint sor kerül a pályázati konstrukció keretein belül megengedett mértékű rekonstrukciós feladatok elvégzésére a meglévő szennyvízelvezető hálózat tekintetében.

Nagykovácsi korábbi vezetése sokat foglalkozott a csatornabővítés kérdésével, hiszen településünk fejlődésének szempontjából fontos lépés ez a fejlesztés, amelyről elmondhatjuk, hogy Nagykovácsi legnagyobb beruházása. Köszönjük a volt képviselő-testületnek és Bencsik Mónikának, hogy megragadták a pályázati lehetőséget, mi pedig azon leszünk, hogy a kivitelezésre hagyott rendkívül szűkös idő alatt megvalósulhasson ez a beruházás és az eredmény közös siker, mindannyiunk közös sikere lehessen. Itt emelem ki a Polgármesteri Hivatal azon dolgozóit, akik a projekt előkészítésben részt vállaltak, és akik hatékony munkája nélkül nem indíthatnánk ezt az újabb beruházást. Köszönet érte. Egyben köszönet a lehetőségért Magyarország kormányának is.

A közbeszerzési eljárás előkészítése és lefolytatása után 2015. február 18-án aláírásra került a vállalkozási szerződés az összességében legjobb ajánlatot adó ZSO-VIA konzorciummal, melynek tagjai a Hajdú és Társai Kft és a VIANOVA ’87 Zrt. Nyertes ajánlatukban a szerződéses ár 1.119.904.475 Ft, de ezen túl 55.995.224 Ft tartalékkeret is rendelkezésre áll az előre nem látható munkálatok fedezetére.

A hivatalos munkaterület átadására március 5-én került sor, melyet egy ünnepélyes munkakezdő rendezvény követett az Inkubátorházban. A tájékoztatót nagy érdeklődés övezte, közel 130 lakos hallgatta végig a hasznos előadásokat. A rendezvényen a projekt általános ismertetése után a kivitelező konzorcium is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, továbbá ismertette a bázis ütemtervet a jelenlévőkkel.

Az előadások után a hallgatóság feltehette kérdéseit a beruházással kapcsolatosan. Az ütemterv részletein kívül népszerű téma volt még az önerő kérdése és a várható munkálatok természete is. A novemberben elnyert önerő támogatás jóvoltából az egy ingatlanra jutó bekötési költség a korábban jósolt 130 000 Ft helyett előre láthatóan 50 000 Ft alatt marad.

Rendkívül fontos, hogy a megépült csatornahálózatra való rákötést az erről szóló értesítésben leírtak szerint, illetve az abban megjelölt időponttól lehet csak elvégezni. Az ennél korábbi rákötés súlyosan veszélyeztetheti a teljes projekt megvalósulását.

A beruházás további részleteiről és az ütemterv esetleges módosulásairól az Önkormányzat folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a Település honlapján, a Nagykovácsi Tájolóban, a Kábel Tv és a Buda Környéki Tv műsoraiban, továbbá a Polgármesteri Hivatalnál kihelyezett hirdetőtáblán.

Előre is köszönöm a beruházás által érintettek türelmét, melyre bizonyára nagy szükség lesz a kivitelezés során.

 

Kiszelné Mohos Katalin

Polgármester