Hírek

Szennyvízhálózat fejlesztése: Gyakran ismétlődő kérdések

Gyakori kérdések

 2016.03.11.

Kötelező-e rákötni a csatornahálózatra?

Igen. Akkor is, ha csak víkendháza van, és akkor is, ha nincs bekötve a víz.
Amennyiben az ingatlan ivóvízbekötéssel rendelkezik, a rákötés kötelező, függetlenül attól, hogy az épületbe be van-e vezetve a víz.

Kezdhetek ásni?

Nem! A rákötés tényleges kivitelezése előtt le kell futtatni az engedélyeztetéseket az önkormányzatnál és a DMRV Zrt.-nél.

Mi az a lakóegység?

Tulajdonképpen lakás. Ez azért érdekes, mert a hozzájárulás díját lakóegységenként kell megfizetni. A kérelmet lakóegységenként kell kitölteni és beadni.

Korábban már fizettem hozzájárulást. Hogyan kell ezt igazolnom?

A hozzájárulás korábbi befizetését hitelt érdemlően kell igazolni az alábbi iratok valamelyikével: csekk, átutalási megbízás vagy a Polgármesteri Hivatal által korábban kiadott igazolás.

—————————————————————————————————————————

 

  • Hány telket érint a beruházás?

A beruházás során 838 ingatlan kerül csatornázásra. Emellett 5+3 db átemelő,  és 11104. jelű országút alatt cca 3 km nyomott szv. vezeték  kerül kialakításra.

  • Mikor kezdődnek a munkálatok, hány csapat fog dolgozni a településen?

2015. Március 23-án kezdődnek a munkálatok. Összesen 8 csapat tevékenykedi a Zsíros-hegy különböző területein.

  • Mikor fejezik be a munkát?

A projekt véghatárideje 2015. november 15. A kivitelező mindent megtesz, hogy a munkálatokat mielőbb befejezze.

  • Meddig lehet rácsatlakozni a hálózatra?

Az adott szakasz átadását követő 1 éven belül – minden ingatlan-tulajdonos – köteles rákötni a hálózatra. Aki ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, annak környezetterhelési díjat kell fizetnie.

  • Mennyi a csatlakozási díj?

A csatorna fejlesztési díja kb. 50.000 forint. Aki már korábban befizette a háttérfejlesztési hozzájárulást, annak ez az összeg levonásra kerül. Fontos a befizetés igazolása csekkel, átutalási bizonylattal, stb.

  • Mikor történnek a házi bekötések?

A gerincvezeték kiépítésével egyidejűleg viszik be a házi bekötő csonkot, melynek helyét a telek tulajdonosával egyeztetve határozzák meg.

  • A kivitelező végzi a házi bekötéseket is?

A kivitelező csak a kerítéstől egy méterre vállalja a kiállást. A ház hálózatra történő rákötése a tulajdonos feladata, kötelezettsége, költsége. DMRV engedélyeztetési költség 1700,- + 5000,- kiszállási díj. Ha több lakos összefog az utcában, akkor az kiszállási díjat elengedik.

  • Mikor lehet rákötni a hálózatra?

Csak akkor lehet rákötni a kész hálózatra, mikor a kivitelező engedélyezi azt. Amennyiben korábban ráköt bármelyik ingatlan a csatornára, úgy az egész munkálatot leállítják és jelentős többletköltséget számláznak a beruházónak. Az illegálisan rákötött bekötéseket kamerás felvétellel fel tudjuk deríteni és a költségeket a tulajdonosra terheljük.

  • Mekkora lesz az akna és milyen mélyre kell elhelyezni? Aknán belül meg lehet-e oldani a szintkülönbséget?

A telek oldali akna kialakítását a DMRV, mint üzemeltető előírása szerint átm. 200-as csőből kell megoldani, a szintkülönbségeket egyedileg, telkenként kell megoldani. ( a bekötőcsonk általában a terepszinttől cca 2 m mélységben van)

  • Hol lesznek a depók, telephelyek? Szállítási útvonalak merre futnak? Este hogy jut haza a lakosság?

A központi depóniahely a kivitelező telephelyén lesz. Ezen kívül 3 helyen ideiglenes depóniahelyet biztosítunk a kivitelezőnek. A munkavégzést a kivitelező  napi szakaszokra bontja ami azt jelenti, hogy a lakosság hazatérésének idejére (17-18 óra) a csőfektetési és munkaárok betemetési munkákat elvégzi. A fő szállítási útvonal az Ady E. u.

  • Mi legyen azokkal az épületekkel, ahol nincs bevezetve a víz?

Amennyiben az ingatlan ivóvízbekötéssel rendelkezik a csatorna rákötés kötelező, függetlenül attól, hogy az épületbe be van-e vezetve a víz. Ha a telken nincs vízbekötés, akkor is elkészül a beállás, ledugózva.

  • Van-e költség különbség a nyaraló és lakó ingatlanok között?

Nincs

  • Pinceszintről, hogy jön ki a csatorna, ha magasabban van az akna?

Házi szennyvíz átemelő beépítésével, de ez nem része a beruházásnak, a csatornázási köztelezettség a csak a fő-/vezér-/földszintre vonatkozik

  • Hogyan történik az útfelületek helyreállítása?

Kivitelezői szerződésben foglaltak alapján helyreállítás az eredeti állapotnak megfelelően történik.

  • Mi lesz az érintett területeken lévő fák sorsa?

A tervezésnél a meglévő növényzet megtartására törekedtek és mivel a csatorna jórészt a közutak tengelyében kerül lefektetésre ott viszonylag kevés fa áll. A tűzifa méretű faanyagot az önkormányzatnak le kell adni.

  • A Nagykovácsi út lezárása mikor várható? Mivel kell számolni a közlekedőknek?

2015 április 6-tól szakaszonként

  • Mit tesz az Önkormányzat a közbiztonság megerősítéséért?

Fokozott közterület felügyelői és körzeti megbízotti jelenlét.