Hírek

A csatornafejlesztési beruházással kapcsolatos hírek

Munkavégzés

2015.08.24-én megkezdődött a főgyűjtő vezeték építése a Nagykovácsi úton, így lezárásra kell számítani. A kivitelező a munkálatokat a 2015.08.18-án megkapott munkakezdési engedély megléte mellett indította el. Az útpálya szűkítése során a munkaterület mellett minimum 5,5 méter szabad útpálya szélességet kell biztosítani a kétirányú forgalom akadálymentes bonyolódása érdekében. A Nagykovácsi út esetében ez nem biztosítható, így a fél útpálya lezárásával folynak a munkálatok, ahol is 3,0 méter szabad útpálya szélességet biztosít a jóváhagyott forgalomtechnikai terveknek megfelelően a kivitelező. Az egyirányú forgalom akadálymentes továbbhaladását a jelzőlámpás irányítás mellett napközben jelzőőrök segítik.

Amerikai Nemzetközi Iskola megközelítése

A csatornázási munkálatok ezen szakaszán az Amerikai Nemzetközi Iskolába való bejutás közvetetten érintett. Mivel az iskolai oktatás az intézményben 2015.08.24-én, a csatornázási kivitelezéssel egy napon megkezdődött, a Nagykovácsi úton torlódásokra lehet számítani a szakaszos lezárások és a nagyobb volumenű gépkocsiforgalom miatt. A forgalom elterelése sajnos nem oldható meg ezen a szakaszon, így a balesetek elkerülése érdekében kérjük, fokozott figyelemmel és hosszabb menetidőre számítva közlekedjenek.

Forgalomirányítás

A forgalom irányítását jelzőlámpákkal oldja meg a kivitelező, továbbá a kiemelten forgalmas időszakokban kézi irányítást alkalmaz a feltorlódások elkerülése érdekében. Az Önkormányzat, a kivitelező, és a Nagykovácsi Készenléti Szolgálat közös szervezésének eredményeként szeptember 3. csütörtöktől, hajnali 05:00 órától este 20:00 óráig jelzőőrös irányítás segíti a forgalmat, amelynek felmerülő költségeit a kivitelező állja. Napközben, a kisebb forgalmú időszakokban lámpás forgalomirányítás történik.  Az Önkormányzat törekszik arra, hogy az útlezárás és a forgalomirányítás a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza a lakosságnak, azonban minden körültekintő intézkedés ellenére a hosszabb menetidőre még mindig számítani kell.

Sebességkorlátozás

Az útügyi műszaki utasítások figyelembe vételével (e-UT 04.05.11. illetve e-UT 04.05.12. ), illetve a vonatkozó Magyar Közút Nonprofit Zrt., Pest Megyei Igazgatósága által jóváhagyott ideiglenes forgalomtechnikai terveknek megfelelően, és a  kiadott közútkezelői hozzájárulásban foglaltak betartásával kerültek kihelyezésre a forgalomkorlátozó táblák.

A forgalomkorlátozással érintett terület munkaterület, ahol a gépeken kívül  építő munkások dolgoznak. Többek között az ő védelmük és a balesetek megelőzése érdekében történik a forgalomkorlátozás. Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy felhívjuk a lakosok figyelmét a sebességkorlátozó tábla (40 Km/h) által előírt sebesség betartására. A sebességhatárok betartása a hatóságok által ellenőrzésre fog kerülni.

Tervezett ütemterv

2015.szeptember 03-án megszűnik a forgalomkorlátozás a 11104 jelű út 11+961 km sz. és 12+337 km szelvények között.

2015.szeptember 02-án forgalomkorlátozás lép életbe a 11104 jelű út 10+860 km sz. és 11+008 km szelvények között.

2015.szeptember 03-án forgalomkorlátozás lép életbe a 11104 jelű út 12+968 km sz. és 13+360 km szelvények között.

Napközben szükség szerint jelzőőrök segítik a forgalom akadálymentes továbbhaladását.

Menetidő

Kérjük az érintetteket, hogy a kivitelezési munkálatok ideje alatt hosszabb menetidővel számoljanak az Amerikai Nemzetközi Iskola környékén és a Nagykovácsi úton.

Éjszakai munkavégzés akadályai

A közműépítésben az éjszakai munkavégzés rendkívül balesetveszélyes, mivel a munkaárok mesterséges fénnyel történő megvilágítása, ebben az esetben nem lokális jellegű, hanem vonal menti. Ebből kifolyólag az építőmunkás munkaárokban történő mozgása a reflektorok okozta fény-árnyékhatás következtében nehezen koordinálható. A mélyépítés természetes fény esetén is rendkívüli körültekintést igényel.

Beruházás tervezett befejezése

A csatornázási munkálatok befejezésére a Nagykovácsi úton várhatóan 2015. szeptember 30-ig sor kerül. Hamarosan a Nagykovácsi út mentén egy tájékoztató tábla fog kihelyezésre kerülni, amely tájékoztatást nyújt a projektből hátralévő napok számáról.

Az utak eredeti állapotának visszaállítása

A csatornázási projekt keretében felbontott útszakaszok folyamatosan kerülnek az eredeti állapotnak megfelelően helyreállításra. A kivitelező szerződés szerint teljesíti feladatát, így az út minőségét az eredetieknek megfelelően állítja helyre. Az útburkolat minden esetben megegyezik az eredeti útburkolattal. Mivel a projekt célja a csatornahálózat fejlesztése Nagykovácsiban, így jelen esetben nincs lehetőség az úthálózat javítására. Az út minőségét az eredeti állapotnak megfelelően állítják vissza minden érintett területen.

Locsolás az építési területeken

A csatornázási projekt kivitelezésének egy része a nyári hónapok legmelegebb időszakára esett, így a kivitelező a lakóközösség komfortérzetének javítása érdekében gyakran locsolta az érintett útszakaszokat. A hőség locsolással való enyhítése érdekében a kivitelező nem kötelező feladataként segítette és szükség esetén a továbbiakban segíti az érintetteket.

Hulladékfeldolgozás – újrahasznosítás

A kivitelező a kőfeldolgozó depó környékén felszálló port locsolással igyekszik csökkenteni, ezzel redukálni a környező lakosok tulajdonának szennyeződését. A depó a kivitelező számára kijelölt munkaterületnek minősül és azt az érdeket szolgálja, hogy a keletkező hulladék feldolgozása és előírás szerinti újrahasznosítása Nagykovácsiban valósuljon meg, ezzel 35-40 százalékkal csökkentve a  lakossági utak forgalomterhelését.

A fent leírt munkálatok Nagykovácsi közös érdekét szolgálják, amelyek minden egyéb egyéni érdeket megelőznek a közösség érdekében.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!