Hírek

Önálló régió lesz Pest megye

Január 29-én a Vármegyeházán hivatalosan is bejelentették, hogy Pest megye önálló régióvá válik. Ez azt jelenti, hogy Pest megye a következő uniós költségvetési időszakban Budapest nélkül pályázhat. Ez a döntés egy közel másfél évtizedes küzdelem eredménye, amely döntésnek részesei voltak a különválás mellett egységesen kiálló Pest megyei települések, köztük Nagykovácsi is. A megye és Budapest szétválását a fővárosi közgyűlés is támogatta, hiszen Budapestnek ez nem hoz hátrányokat, azonban a megye számára új lehetőségeket nyithat meg uniós pályázati forrásokból. Jelenleg a gazdasági-társadalmi mutatókban rangosabb helyet elfoglaló Budapest magasabb fejlettségi szintje miatt Pest megye nem jogosult olyan támogatásokra, amelyekre Budapesttől különváltan már igény tarthat majd.
A régióhatárok végleges módosítása, amihez az Európai Bizottság hozzájárulása is szükséges, legkorábban 2020-tól léphet hatályba.
Az ünnepélyes eseményen részt vett Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Turóczy László gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár, Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, a megye országgyűlési képviselői, és a települések polgármesterei is.

Pestregio_ikon