Hírek

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

Tisztelt Ingatlantulajdonosok, Ingatlanhasználók!

Felhívjuk a figyelmüket egy aktuális és egyben településünk valamennyi lakosa számára rendkívül jelentős és szükséges feladat elvégzésére, környezetük rendben tartására. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (továbbiakban Tv.) 17. § (4) bekezdése értelmében köteles a földhasználó az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A helyszíni ellenőrzés elvégzését belterületen az önkormányzat jegyzője, vagy a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság végzi hivatalból, vagy bejelentés alapján. (Külterületen a körzeti földhivatal végzi a növényvédelmi ellenőrzést). A helyszíni ellenőrzésről az ügyfél előzetes tájékoztatása mellőzhető.

Közérdekű védekezés elrendelése: Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30) Korm. rendelet értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen a Kormányhivatal rendeli el.

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie.

A növényvédelmi bírság kiszabására belterület esetében a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.

Köszönjük mindazoknak, akik az eddigiekben is eleget tettek fenti kötelezettségüknek és kérjük ennek folytatását.

Felhívjuk mindazok figyelmét, akik ezen kötelezettségüket elmulasztották, hogy annak minél előbb tegyenek eleget, mint a maguk mint a környezetükben élők érdekében!