Hírek

„Híd, ami összeköt”

Amint azt tisztelt lakosaink is tapasztalták és a helyi közösségi médiákban is téma volt, a múlt héten áthelyezésre került a Kolozsvár téren állt, acél szerkezetű gyalogoshíd a faluház és a Rákóczi u. 1. sz. ingatlan közé. Ezzel teljessé válik a már 2008-ban elképzelt gyalogos tengely a Tisza István tér és a Rákóczi, Soproni utcák között, elősegítve a Rákóczi u.-i. telek közösségi használatát, beépítését.
Az egykori református templom épülete az elmúlt években Faluházként „nagyüzemben” teljes kihasználtsággal működik, helyet biztosítva a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a nyugdíjas és baba-mama klubnak, kézműves szakköröknek, varrótanfolyamnak, társastánc foglalkozásoknak, jóga oktatásnak. A helyszűke miatt zeneiskolánk is naponta tart itt órákat, hétvégenként pedig színes közösségi programokat rendeznek a kertben, gyakran használva a Falu Kemencéjét is. A nyári szünetben különböző tematikájú gyermektáborok váltják egymást. Természetesen a búcsúnak és az adventi hétvégéknek is fontos helyszíne az ingatlan.
A használatban eddig komoly problémát jelentett a vendégek parkolása, a faluház megközelítése, illetve a búcsún a faluházból a körhintához, kisvonathoz való átjárás.
Ezt orvosolja új helyén a híd, amint azt már a hétvégi búcsún is tapasztalhatták.

Új lakosaink közül bizonyára kevesen tudják miért is állt ez a híd a Kolozsvár téren. A mellékelt régi fotón – forrás „Pékdomb” – jól látszik az egykori kultúrház és a szikvízüzem épülete az ördögárokkal. Ezek megközelítésére építettek eleink a patak fölé először egy kis fahidat, majd – a meder rendezését követően a múlt század második felében – a most áthelyezett acélhidat. Ezen épületek állapota a korábbi években nagyon leromlott ezért elbontásuk halaszthatatlanná vált. Ezt követően a telek felosztásra, és 2/3-a már értékesítésre került, így a híd szerepét vesztette.

Györgyi Zoltán
főépítész