Hírek

Telekovácsi a környezettudatosabb településért

Telekovácsi: Nagykovácsi telekocsi programja a tisztább levegőért és a környezettudatosabb településért
Nagykovácsit többek között a természet közelségéért, a nyugalomért, a jó levegőért szeretjük. Közös érdekünk, hogy mindent megtegyünk Nagykovácsi környezeti terhelésének csökkentéséért. Világosan látszik, hogy a településünkre nehezedő egyik legsúlyosabb, a természetre és az itt élőkre gyakorolt káros hatás a gépjármű-használatból ered. Látjuk, milyen személyautó-konvojok hagyják el reggelente a települést, s mekkora a forgalom visszafelé. Látjuk, hogy mennyi autóban ül egy személy, hogy valójában milyen luxust engedünk meg magunknak, amelyek károsítjuk a saját életkörnyezetünket.
Az autóhasználatot szabályokkal korlátozni nem lehet és nem is szeretnénk, mert az a cél, hogy a Nagykovácsiak a környezetükért és a saját egészségükért önkéntesen tenni akaró és tenni képes emberek legyenek. Ezért most az önkormányzatot állítjuk egy olyan program élére, amelytől a környezettudatosabb közösségi magatartást, és a tisztább levegőt reméljük. A program neve „Telekovácsi” és tulajdonképpen nem más, mint egy ingyenesen biztosított helyi telekocsi szolgáltatás. Az önkormányzat munkatársai által fejlesztett online felületen regisztrálhatnak az autósok és az utazók, pontosan úgy, ahogyan ezt az üzleti alapú telekocsi szolgáltatásoknál megismerték az emberek, csak nálunk ez ingyenes. A cél, hogy a Telekovácsi használatával egyre kevesebb olyan autót lássunk Nagykovácsiból elmenni és ide visszatérni, amelyikben csak egy fő ül.
Amellett, hogy a közös autózással csökkentjük a környezeti terhelést, a programnak közösségépítő hatása is van: különféle utazócsoportok szerveződhetnek, egy-egy út alatt az útitársak beszélgethetnek egymással, vagyis sok nagykovácsi ember összeismerkedhet telekocsizás közben.
A Telekovácsi szolgáltatás első regisztrált autósai egészen biztosan az önkormányzat dolgozóiból, a testület tagjaiból állnak majd, Nagykovácsi Önkormányzatának kollektívája példaadóan az élére kíván állni az október elején induló programnak.
A program elindítója, Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata szeretné, ha a településen élők magukénak éreznék a Telekovácsi program célkitűzéseit, ezért szlogenpályázatot ír ki, amelynek keretében minden nagykovácsi bejelentett lakcímmel rendelkező lakos próbára teheti kreativitását.
A szolgáltatást a telekovacsi.nagykovacsi.hu webcímen már elérhető, a program tapasztalatairól beszámolunk Nagykovácsi honlapján és FB-oldalán, valamint a Tájoló egy későbbi számában.

Pályázati felhívás

 Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata kreatív szlogeníró pályázatot ír ki az októberben induló helyi telekocsi-program, a Telekovácsi legjobb szlogenjének megtalálása érdekében!
A pályázaton részt vehet minden nagykovácsi lakcímmel rendelkező pályázó, aki 2016. október 30-ig beküldi pályaművét a szlogen@nagykovacsi.hu e-mail címre.

Fődíj:
1 db felnőtt roller, melynek átadása ünnepi vacsora keretében történik.