Hírek

2013-ban lezárult vagy jelenleg záruló pályázatok

ISKOLAI FOCIPÁLYA – A kiírt pályázat alcíme, „Iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás”, mely keretein belül sikerült egy jelentős támogatási összeget – 16,562,000 Ft-ot – elnyerni az általános iskola udvarán található, régóta rossz állapotban lévő sportpálya felújítására. A Támogatási Szerződésben rögzítettek szerint 2013. tavaszára elkészült a pálya:  a korábbi sérült, rossz állapotú felületre új modern sportburkolat került, a focin kívül további sportágak kiegészítő eszközeit helyezték el  (kapuk, hálók, pályafelfestések kézi-, röp-, kosárlabdához ill. teniszhez), valamint a felszíni víz elvezetése is megvalósult egyidejűleg.

 

ÁLTALÁNOS ISKOLA BIOMASSZA (KMOP-3.3.3) – A pályázat megítélt, közel 45 Millió Ft-os támogatási összege olyan műszaki megoldásokat támogat, mely napjainkban az egyik legfontosabb problémakört próbálja orvosolni, vagyis hogy az energiagazdálkodás ne a pazarlás és a káros-anyag kibocsátás növekedése felé haladjon. Ehelyett takarékos és hatékony megoldásokra, egyben hosszú távon kisebb költségvonzattal járó, környezetkímélő beruházásokra ösztönöz kihasználva a természetadta lehetőségeket, a szél, a nap energiáját vagy a bio környezetet. Az iskolában két műszaki megoldás valósult meg: egyrészt két biomassza alapú kazán beépítése és beüzemelése történt meg, másrészt napelemes rendszer került kiépítésre, mely biztosítani fogja az energiaellátást úgy, hogy a feleslegesen termelt rész sem vész el, visszatáplálásra kerül a rendszerbe. A pályázat megvalósításának záródátuma 2013. október 31. volt, melyet az Önkormányzat módosítás nélkül tartani tudott, így a Záróbeszámoló és a Záró kifizetési kérelem benyújtása is megtörtént. 2012-ben az előleg és az első kifiz.kérelem összege -12.939.125 Ft- kifizetésre került, a fennmaradó összeget pedig a Záróbeszámoló elfogadása után utalták 2013. december végén.

 

SZENNYVÍZ (KEOP-7.1.0) – Nagykovácsi szennyvízhálózatának kibővítése, fejlesztése már régóta napirenden lévő feladat, mivel a régi rendszer elavulttá és kisteljesítményűvé vált az igényekhez képest. Ennek fő oka, hogy jelentősen megnőtt illetve napjainkban is nő az új és felújított családi házak száma, melyeket érthető módon a teljes közműhálózatra rá kellene kötni, ideértve a csatornahálózatot is. Ráadásul már a bővített rendszer tervezésekor tekintettel kellett lenni a természeti adottságokra, így a hegyvidéki fekvésre, vagy a felszíni karszt kategóriába tartozásból adódóan vízminőség védelmi szempontból kiemelten érzékeny területi besorolásra. Az elnyert pályázat –  27.599.500 Ft támogatási összeg – első körben a beruházás méretéből és jellegéből fakadó nagy volumenű tervezés jelentős költségének támogatására nyújtott lehetőséget. (A teljes projekt költség 32.470.000 Ft, melyhez az Önkormányzat 4.791.000 Ft-os önerő támogatást is elnyert!) Másrészt előkészítője volt a 2013 tavaszán benyújtott szennyvízrendszer bővítés kivitelezésére kiírt pályázatnak, mivel a tervezés magában foglalta azokat a tervdokumentációkat (vízjogi, létesítési engedélyes terv és a kiviteli terv) és tanulmányokat (Megvalósíthatósági Tanulmány és a hozzá kapcsolódó költséghaszon elemzés), melyek a pályázat benyújtásához, valamint a kivitelezési közbeszerzések előkészítéséhez szükségesek. A Záróbeszámolót a közelmúltban fogadta el a Közreműködő Szervezet. Így a támogatási összeg teljes egészében kifizetésre került 2013. év végén.

 

VIS MAJOR PÁLYÁZAT – 2012-ben került benyújtásra az Ady Endre utca, Kút utca-Erdősétány utca út- és árok károsodások helyreállítására irányuló támogatási kérelem. A megítélt támogatási összeg 19.110.000 Ft, ebből korábban már kifizetésre került 15.386.061 Ft, a fennmaradó összeget pedig 2013. év végén utalták.

 

2013-ban már zajló, 2014-re áthúzódó pályázatok

 

INKUBÁTORHÁZ (HUSK-1101-1.1.1) – 2012.őszén indult a “Vállalkozói inkubátorházak létrehozása a határmenti régiók kis- és középvállalkozói részére visszatérés a természethez szellemében” című projekt, mely az Európai Unió támogatásával, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, mintegy 718,152 Euró támogatással valósul meg. A fejlesztés vezetője a megújuló energia felhasználás és gazdaságfejlesztés terén jelentős tapasztalatokkal bíró Inkubator Komarno elnevezésű szlovákiai vállalkozás, amely mellett partnerként vesz részt Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata. A projekt keretén belül első körben megkezdődött Nagykovácsiban az Öregiskola épületének felújítását magában foglaló beruházás, melynek átadására a közeljövőben kerülhet sor. Majd 2014-ben az ingatlanon megépül egy új épület is a hozzá tartozó kert kialakításával. Az épületegyüttes így ad teret egy új vállalkozói inkubátorháznak és közösségi térnek, mely lehetőséget biztosít a Nagykovácsi területén induló vállalkozások szakmai, üzleti információs támogatására, különösen a mezőgazdasági fejlesztések, a vállalkozások energiahatékony megoldásainak alkalmazása és a szlovák féllel közös piacra jutási programok megvalósítása érdekében. 2013-ban két kifizetési kérelem került elfogadásra, és megkaptuk december elején az állami támogatás összegét, mint előleget, mindösszesen 112.732 Eurót. Továbbá a 3. kifizetési kérelem összegét is jóváhagyták, így ezen felül várunk még 4.477 Eurót.

 

BÖLCSŐDE ÉPÍTÉS (KMOP-4.5.2) – Az új intézmény megépítése régóta napirenden van, hiszen Nagykovácsiban az átlagosnál nagyobb az egy családra jutó össz. gyermekszám, így érthető módon az igény is nagyobb arra, hogy az óvodai ellátás előtt a munkába visszatérni kívánó vagy kényszerülő szülő meg tudja oldani gyermeke megfelelő intézményben történő elhelyezését. A projektet 2013. év elején hagyták jóvá 145.578.977 Ft-os támogatási összeggel, de a Támogatási Szerződés aláírására –a megfelelő egyeztetések után- csak tavasszal került sor. Azóta zajlik a kiviteli tervek véglegesítése, valamint a módosított építési engedély jóváhagyása, így a tényleges építkezés 2014-ben indulhat. Az előleg összege 4.423.015 Ft, mely már megérkezett, és benyújtásra került az első kifizetési kérelem is az előkészítő munkálatokra vonatkozóan, melyet 2013. év végén ki is fizettek.

 

ÓVODA BŐVÍTÉS (KMOP-4.6.1) – Szintén 2013. év elején hagyták jóvá az óvodai férőhelyszám bővítésére benyújtott pályázatot mindegy 200 Millió Ft-os vissza nem térítendő támogatási összeggel. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata fenntartásában a Kispatak Óvoda tevékenységet 3 telephelyen végzi: a Kaszáló utcában, a Dózsa György utcában, illetve a Száva utcában. A Kaszáló utcai épület szintén úniós támogatással épült, átadására 2010-ben került sor, de későbbi bővítésére már akkor gondolt a fenntartó, így a tervdokumentációk is eszerint készültek. Ez a pályázat nyújt lehetőséget a további fejlesztésekre. Az „Óvodai korszerűsítés, férőhelyszám bővítés Nagykovácsiban” című projekt során a következő tevékenységek valósulnak meg két helyszínen, a Dózsa György valamint a Kaszáló utcában: összesen három új óvodai csoportszoba építése komplex, teljes körű akadálymentesítéssel, felszereléssel, kertrendezéssel – ebből 2013-ban már megvalósult két csoportszoba a Kaszáló oviban a hozzá tartozó kertrész kialakításával, valamint a kibővült épületszárny teljes berendezésével, felszerelésével. Az eddig elkészült munkálatok kapcsán idáig 5 kifizetési kérelem került benyújtásra, melyeket a Közreműködő Szervezet jóvá is hagyott, így 2013. év végéig a támogatási összegből összesen 84,091,522 Ft. került kifizetésre.

Valamint közben jóváhagyásra került az általunk benyújtott támogatási összeg kiegészítési kérelem, mely kapcsán a támogató szervezet közel 30 Millió Ft összegű plusz támogatást hagyott jóvá.

2014-ben sor kerül a Dózsa György utcai tagóvoda épületének átalakítására, bővítésére (komplex akadálymentesítéssel), a kötelező helyiségek kialakítására: tornaterem öltözővel és szertárral, orvosi szoba, egy új egyéni foglalkoztató, nevelőtestületi szoba, óvodavezető-helyettesi iroda, egy új gyermeköltöző, elkülönítő.  Valamint az épület energetikai korszerűsítése, az épülethez tartozó udvar felújítása, illetve az előírt eszközök beszerzése is a következő évben valósul meg. A kiviteli tervek jóváhagyása jelenleg folyamatban van.

 

RUGALMAS MUNKAHELYEK (TÁMOP-2.4.5) a Polgármesteri Hivatalban – A projekt célja: Nagykovácsi Polgármesteri Hivatalában található tartalék erőforrások feltérképezésével, a munkaidő rugalmassá alakításán keresztül egy költséghatékony, emberközpontú munkaidő szervezés alakuljon ki. Közvetlen célja: rugalmas munkaszervezési formák, munkaidő és humánerőforrás gazdálkodás, valamint egyéni élethelyzeteket rugalmasan kezelni tudó személyügy lehetőségeinek feltárása és bevezetése szervezeti szinten. A pályázathoz kapcsolódó szervezetfejlesztési-, valamint a képzési feladatokat külső cég látja el, melyek 2014. év elején indulnak. Továbbá a projekt lehetőséget biztosít informatikai eszközök beszerzésére is a hozzájuk tartozó komplex programokkal a munkahelyek hatékonyabb működését biztosítva. Ezen eszközök beszerzése 2013. év végéig megtörtént. A finanszírozás összesen 15 Millió Ft vissza nem térítendő támogatás formájában. Az előleg -3.750.000 Ft-kifizetése megtörtént, az első kifizetési kérelem benyújtásra került.

 

2013-ban  jóváhagyott pályázatok

  

CSATORNA BERUHÁZÁS (KEOP-1.2.0) A „Nagykovácsi szennyvízhálózatának fejlesztése” tárgyú projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján a Kedvezményezett (Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata) a projektfeladatok végrehajtásához vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A beruházás teljes költsége: 1 480 961 686 Ft, ebből az elszámolható nettó költség 1 461 283 531 Ft. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 94,13%, a támogatás összege: 1 375 513 728 Ft. A Kedvezményezettre jutó önrész a nem elszámolható költségekkel együtt 105 447 958 Ft.

A projekt megvalósítása során megoldódik az északi településrész (Zsíros-hegy) szennyvízelvezetése, kiépül egy új szennyvíz főgyűjtő, központi szennyvízátemelő és szennyvíznyomócső rendszer fővárosi csatlakozással, valamint sor kerül a pályázati konstrukció keretein belül megengedett mértékű rekonstrukciós feladatok elvégzésére a meglévő szennyvízelvezető hálózat tekintetében.

A kivitelezési munkálatok előreláthatólag 2014 első félévében kezdődhetnek meg, a műszaki átadására 2015 I. félévében kerülhet sor.

 

SZERVEZETFEJLESZTÉS (ÁROP-3.A.2)- Az elmúlt időszakban elnyert pályázat alapvetően két fő cél megvalósítására nyújt közel 22 Millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.  törvény és a járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról szóló 2012. évi XCIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően  megváltozik az önkormányzatok feladatköre, amely a polgármesteri hivatalok, az önkormányzatok által felügyelt intézmények szervezeti működésében is  változásokat  tesz  szükségessé – a pályázat egyik célja a szükséges változások  felmérésének,  megtervezésének, megvalósításának és az eredmények visszacsatolásának támogatása. Másrészt az önkormányzatok költségcsökkentésének, hatékonyságnövelésének módszertani és gyakorlati támogatása annak érdekében,  hogy a megváltozott feladat-ellátási rendben és finanszírozási környezetben  is  ésszerűen és fenntarthatóan szervezett szolgáltatáskínálattal, kötelező és önként vállalt feladatokkal vegyenek részt.

A pályázaton belül lehetőség nyílik egy térinformatikai rendszer beszerzésére, kiépítésére is.

2013-ban benyújtott pályázatok

 

LEDES KÖZVILÁGÍTÁS NAGYKOVÁCSIBAN (KEOP-5.5.0) – A teljes közvilágítási hálózat korszerűsítése a településen. Célja elsősorban az energiatakarékosság illetve energiahatékonyság megvalósítása végfelhasználói oldalon.

 

KÖZIGAZGATÁSI PARTNERSÉGI KAPCSOLATOK ERŐSÍTÉSE (ÁROP-1.A.6)A pályázat célja a közigazgatás és a civil szféra közötti együttműködés támogatása, a közigazgatási szervek és a társadalmi szervezetek közötti partnerségi kapcsolati hálók kialakítása, a közéleti aktivitás növelése, civil adatbázis kialakítása, civil oktatások megvalósítása, valamint a civilek helyi döntéshozatalba történő bevonása.

 

ÁLTALÁNOS ISKOLA GYERMEKÉTKEZTETÉSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE – Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Belügyminisztérium által meghirdetett, „Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása” címen kiírt támogatási felhívásra. A pályázat célja: megnövelt alapterületű étkező- és melegítő konyha kialakítása és felszerelése az Általános Iskolában a jelentősen megnövekedett gyermeklétszám miatt.