Hírek

Heti Hírmondó 2014.03.06

 

Köszöntöm a kedves nézőket.

 

Önök a Heti Hírmondó adását látják, az év tizedik hetének aktuális önkormányzati és polgármesteri hivatal híreiről.

Megkezdődött Nagykovácsi Településfejlesztési Koncepciójának – felülvizsgálata, valamint az Integrált Településfejlesztési Stratégia megalkotása. A jelenleg hatályos koncepciót a képviselő-testület fogadta el. Bár ez a dokumentum egy település életének, fejlesztésének hosszú távú – 10 évet meghaladó – irányát, céljait határozza meg, az elmúlt 12 év változásai, Nagykovácsi lakosságszámának növekedése, az új lakóterületek kialakítása, és a már megvalósult fejlesztések indokolják ennek felülvizsgálatát.

Az Integrált Településfejlesztési Stratégia a település középtávú – 4-10 éves – fejlesztését meghatározó, és már stratégiai elemeket is tartalmazó dokumentuma amit – hasonlóan a koncepcióhoz – a képviselő-testület határozattal fogad el. Nagykovácsi még nem rendelkezik ITS-sel.

Mindkét dokumentum megalkotását széles körű társadalmi egyeztetés előzi meg, pontos tartalmukat, az eljárások rendjét a Kormányrendelet szabályozza. A folyamat első lépéseként a március havi Böngésző Önkormányzati mellékletében kérdőívet juttatunk el minden Nagykovácsi lakásba. A kérdőív természetesen településünk megújult honlapján is elérhető.

Kérjük a tisztelt lakosokat, hogy a kérdőívek kitöltésével, visszaküldésével segítsék munkánkat, vegyenek részt településünk jövőképének meghatározásában.

A Száva utcai óvoda energetikai korszerűsítésének folytatása céljából a Kispatak Óvoda 100 m2 hőszigetelő anyagra pályázott a Várépítő pályázaton. Amennyiben pályázatunk sikeres lesz a nyári szünetben meg tudjuk oldani a lapos tető javítását, utólagos hőszigetelését, valamint a tornác fedésének felújítását.

Négy éves egyeztetést követően, végre Nagykovácsiban is megoldódik a BKV jegyek és bérletek vásárlásának kérdése, mivel a BKK – még a tavasz folyamán – a Tisza István térre is telepít jegykiadó automatát. A berendezés jegyeket és bérletek egyaránt árusít, készpénzes és bankkártyás fizetési lehetőséggel.

Segítség a rászorulóknak

Önkormányzatunk 24 család fűtési gondjainak enyhítéséhez járult hozzá. Helyi vállalkozó közreműködésével családonként 1 erdei köbméter tüzelésre előkészített kiváló minőségű magyar tölgyfát juttatunk el szociálisan rászoruló igényjogosult polgártársainkhoz, és járultunk hozzá ezáltal az otthonaik melegéhez.

Babakelengye támogatást igényelhetnek azok a családok a gyermekük születésétől számított 6 hónapon belül, ahol az újszülött gyermek első lakóhelye Nagykovácsiban található és a család egy főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét nem haladja meg. Az egyszeri támogatás összege 40.000,- Ft.

Kérelmezni formanyomtatványon lehet, amely hozzáférhető a Polgármesteri Hivatalban és a honlapon.

Nagykovácsiban 2014. március 1-jétől a korábbi 2 fő helyett 3 fő gondozónő látja el a házi segítségnyújtás feladatait. A házi segítségnyújtás célja, hogy segítse azoknak a szociálisan rászoruló személyeknek az otthonukban történő gondozását, akik önmaguk ellátására saját erőből teljesen már nem képesek. A gondozónők feladata többek között a személyes higiénia megtartásában történő segédkezés, bevásárlás, gyógyszerezés felügyelete, segítségnyújtás étkezésnél, közvetlen környezet rendben tartása. Érdeklődni lehet a 06-30/610-4291-es telefonon.

Az elmúlt héten történt:

Születésnapi köszöntés: Mandl Pétert, Nagykovácsi díszpolgárát 90. születésnapja alkalmából 2014. február 28-án, pénteken köszöntötte Bencsik Mónika polgármester asszony és a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Nagykovácsi díszpolgárok és a Nagykovácsiért Emlékéremmel kitüntettek körében. A szűk körű köszöntésre a Trendl Ház és Étterem adott otthont. A délutáni rendezvényen Oberfrank Pál díszpolgár szavalt, Nagykovácsi Zeneiskola igazgatója pedig növendékeivel örömzenét adott az ünnepeltnek és jelenlévőknek.

Farsangolás: Évek óta tervezgetett hagyományőrző igazi közösségi program valósult meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Ha nem is hagyományos módon, de disznóvágás történt, amelyet, jó kedvvel, sok tréfával dolgozott fel a közösség egy nagykovácsi böllér Kukurta „Jani” iránymutatásával.

Orjaleves, igazi toros káposzta készült üstökben, sok karikában gyűlt a véres és májas hurka. A kerítés is kis időre kolbásszá változott, a rudakon sütésre és füstölésre várakozó kolbászok látványától.

Közben régen elfelejtett ételeket, hagymás sült vért, májat, kóstolhattak a látogatók, de a legkisebbek körében nagy sikert aratott a frissen sült kolbász is.

Mi tagadás annak rendje s módja szerint egy kis pálinka is fogyott, de „baleset „ nélkül  kora délután már mosogatott a sok-sok szorgos asszony kéz.

Erre az alkalomra használatba kapta a német nemzetiségi közösség a Tisza István tér 7. szám alatti ingatlant. Biztosan sokan nem tudják,hogy ezen a helyen 1946-os kitelepítésükig, egy sváb család lakott, házukat imaházzá alakította az akkor még nagyon kis számú református közösség. A ház elé egy kis torony épült, s mivel Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata által rendelkezésre bocsátott ingatlanon (az új faluközpont területén) felépült a református közösség hitvallásának gyakorlására méltó Templom, e ház szakrális funkciója megszűnt. Nem hivatalos keresztségben, s remélhetőleg nem csak erre az egy napra a ” Tornyos Ház” nevet kapta.

Miután a Tornyos Ház kapuit bezárta, az egész nap tüsténkedő társaság tagjai siettek haza, hogy a Főtéri látványos program után együtt fogyasszák el a disznótoros vacsorát, s közben megbeszéljék,hogy jövőre mekkorát vágjanak, …… hiszen gyarapszik a faluközösség, nő a „nagy család”.

Köszönöm figyelmüket, találkozunk egy hét múlva.