Hírek

Várható időjárás az ország területén 2014. május 14 – 17-ig

Készült: 2014. május 12.

Szerdán a Kárpát-medencétől délre ciklon mélyül ki. Ez a mediterrán ciklon szerdán az éjszakai óráktól délkelet felől megközelíti térségünket, majd fokozatosan északnyugat felé helyeződik.  Csütörtökön és pénteken Magyarország felett lesz a ciklon, majd a hétvégén már gyengül, töltődik. A ciklon középponti helyzet országosan sok csapadékkal jár, és a ciklon fölénk való mélyülése elsősorban a Dunántúlon okoz majd tartósan viharos szelet.

foto2

Hőmérséklet:

Az időszak alatt a hőmérséklet az átlag alatt alakul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 6 és 12 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán és szombaton 12 és 17 fok között várható. Csütörtökön 8 és 15 fok közötti, pénteken 10 és 16 fok közötti maximum valószínű. A hűvösebb a Dunántúlon lesz, keleten, északkeleten lehet az enyhébb idő.

 

foto3

Csapadék:

Az átlagosnál jóval csapadékosabb időre számíthatunk; a legtöbb csapadék csütörtökön és pénteken valószínű. Szerdán és szombaton is több helyen várható eső, zápor, de ezeken a napokon lehulló csapadék mennyisége várhatóan nagy területen nem haladja meg az 5-8 mm-t. Csütörtökön viszont nagy területen a 20 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége, pénteken már inkább csak a 10 mm feletti értékek lesznek a jellemzőek.

Összességében a (keddi csapadékot is hozzávéve) vasárnap hajnalig bezárólag az összegzett csapadék mennyisége 25-60 mm között valószínű; a jelenlegi modellfuttatások szerint a legkevesebb csapadék az Északi-középhegység és a Körösök térségében valószínű, másutt jellemzően 35-55 között alakul.

foto1

Szél:

Szerdán fokozódik egyre nagyobb területen viharossá (60-95 km/óra, az erősebb a Dunántúlon) az északi, északnyugati szél. Csütörtökön keleten jellemzően 60-80, a főváros térségében 90 km/óra körüli, nyugaton pedig akár 100-110 km/órás széllökések is kísérhetik az északnyugati, északi szelet. A Dunántúlon pénteken is számíthatunk viharos szélre, a lökések sebessége 65-95 km/ó körüli lehet, keleten már péntekre lényegesen mérséklődik a szél. Nyugat-Dunántúlon még szombaton is erős (45-60 km/ó-s széllökések) lesz az északi, északnyugati szél, vasárnapra azonban ott is lényegesen gyengül a légmozgás.