Hírek

Heti Hírmondó 2014.09.10

 

Köszöntöm a kedves nézőket.

Önök a Heti Hírmondó adását látják, az év harminchetedik hetének aktuális önkormányzati és polgármesteri hivatali híreiről.

A helyhatósági választásról

Kialakult a jelöltek névsora

A Helyi Választási Bizottság szeptember 8-án, hétfő este az ülésén a polgármester- és képviselő-jelöltek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselő-jelöltek nyilvántartásba vételéről határozott. Megállapította, hogy minden induló, aki a jelölő íveket felvette teljesítette a jelöltséghez szükséges jogszabályi feltételeket és kellő számú érvényes aláírást gyűjtött. Ennek megfelelően Nagykovácsiban 5 polgármester-jelölt, 32 képviselő-jelölt és 4 német nemzetiségi képviselő-jelölt van. A HVB kisorsolta, hogy a jelöltek az alábbi sorrendben szerepelnek az október 12-ei választás szavazólapján:

Polgármester-jelöltek

  1. Bencsik Mónika
  2. Dékány Angella
  3. Kiszelné Mohos Katalin
  4. Dr. Eördögh Péter
  5. Kósa Sándor

Képviselő-jelöltek

  1. Peregovits László 17. Diószeghy Tünde Ildikó
  2. Medgyasszay László 18. Dr. Szabó András
  3. Bánóczi Margit 19. Gerely Gábor
  4. Fáber Dávid 20. Horváthné Tóth Anna
  5. Dr Balogh László Tamás 21. Dr. Klein Katalin
  6. Honti Zoltán 22. Csige István
  7. Dr. Balogh László 23. Tegzes Endre
  8. Szemesy Barbara Júlia 24. Dienes Gábor
  9. Reindl Gyula 25. Fodor Attila
10. Kósa Sándor 26. Tóth Károlyné
11. Dr Gál Csaba 27. Dajka Mihály
12. Ledács-Kiss Miklós Emil 28. Bárdos Iván
13. Janits Béla 29. Dr. Eördögh Péter
14. Tóth Bence 30. Szabó László
15. Karczewicz Ágnes 31. Várkonyi Zsolt
16. Klein Ferencné 32. Dervalics László

 

Nemzetiségi képviselő-jelöltek

  1. Lökös József Károly
  2. Dr. Kohut József János
  3. Czemmel József
  4. Dr. Klein Ferenc Attila

Tudnivalók a hulladékszállításról

A hulladékszállítással kapcsolatosan szeretnénk egy félreértést eloszlatni. A Zöld Bicske Nonprofit Kft., mint a közszolgáltatást végző, valamint a szolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos vagy használó között olyan szerződés jön létre, aminek vannak kötelező tartalmi elemei. Ezek a Nagykovácsi Nagyközség területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról valamint a közterületek tisztántartásáról szóló 7/2014. (VI. 26.) rendelet – www.nagykovacsi.hu honlapunkon is olvasható -szövegéből következnek. A szerződésnek van viszont egy nagyon fontos eleme, miszerint az milyen űrtartalomra, hány liter szemét elszállítására vonatkozik. Ennek meghatározása, eldöntése a szolgáltató és a szolgáltatást megrendelő közötti szerződéses megállapodás tárgya. A megállapodás alapja az, hogy ténylegesen mennyi hulladék termelődik az adott ingatlanon. Ebbe a kérdésbe az önkormányzat nem szól, nem is szólhat bele. A Zöld Bicske Kft-vel kötött közszolgáltatási szerződés szerint a legkisebb elszállított mennyiség alkalmanként 30 liter. A Kft. úgy határozta meg a 30 literre szerződés feltételét, hogy azt vélelmezi, az egyedülálló személy az, aki ténylegesen ennyi hulladékot termel. Ez nem jelenti azt, hogy mással, aki például bizonyítja, hogy a háztartásában nem keletkezik több kommunális hulladék, azzal nem köthetne 30 literes szerződést a szolgáltató. Vita esetén azonban az önkormányzat nem lehet döntőbíró, nem kötelezheti a szolgáltatót. Ettől függetlenül az önkormányzat ismételten felszólítja a Zöld Bicske Kft-t a közszolgáltatási szerződésben foglaltak betartására.

Tisztelt Szülők!

Az óvodai és az iskolai étkeztetéssel kapcsolatban sok álhír kezdett el terjedni a településen. Szeretnénk tájékoztatni minden kedves szülőt, hogy jelenleg még folyik a közétkeztetési közbeszerzési eljárás, amit már második alkalommal hirdettünk meg.

Az első közbeszerzési eljárás eredménytelenné kellett nyilvánítanunk, tekintettel arra, hogy a nyertes pályázó az általános iskolai ebédnél 248,- Ft-ra, míg az óvodai ebédnél 210,- Ft-ra tett ajánlatot. Elgondolkodtató volt mind a két összeg, mivel felmerült a kérdés ilyen alacsony összegből megfelelő minőségű ebédet kapnak-e a gyermekek.

Közben a FIDESZ Kormány határozattal döntött a MINTA MENZA programról, amelynek értelmében megszületett a 37/2014. (IV. 30.) EMMI, azaz a MENZA rendelet. Ez alapjaiban változtatja meg a közétkeztetés feltételeit, mivel az egészséges étkezéshez szükséges minőségi ételkészítést szabályozza. A második közétkeztetési nyílt közbeszerzési eljárás ennek a rendeletnek a figyelembe vételével lett kiírva, a nyertes pályázó a MENZA rendeletben, tehát nem önkormányzati rendeletben szabályozott közétkeztetési feltételek megfelelő minőséggel és így magasabb árral lesz beszállítója az óvodának és az iskolának. Szerződéskötési moratórium miatt még nem a nyertes pályázó a beszállító jelenleg, hanem ideiglenes szerződés alapján egy másik szolgáltató, amely jóval magasabb áron szállítja az ételeket.

Az önkormányzati rendeletben a nyertes pályázó által ajánlott árakat határozta meg a Képviselő-testület, mint az étkezés hozzájárulás mértékét, így a szülők hozzájárulása mellett az önkormányzat viseli a jelenlegi magasabb költségeket.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a 3 vagy több gyermekes családok gyermekei után jövedelemhatártól függetlenül 50 %-os az étkezési hozzájárulás. A helyi szociális rendelet pedig további kedvezményeket biztosít a rászorultság alapján, ennek okán térítésmentesen is étkezhetnek gyermekek. Szeptember hónapban az általános iskolában 414 gyermek étkezik, amelyből 22 fő 100 %-os, míg 174 fő 50 %-os támogatásban részesül az étkezési hozzájárulás tekintetében, ez azt jelenti, hogy az általános iskolában étkező gyermekek szüleinek közel fele nem a teljes hozzájárulást kell fizetnie. Ugyanezen számok az óvodákban a következőképpen alakulnak:

Kaszáló utca      összes étkező gyermek: 170 fő

100 % kedvezményezett: 1 fő

50 % kedvezményezett: 46 fő

Dózsa György utca     összes étkező gyermek: 117 fő

100 % kedvezményezett: 5 fő

50 % kedvezményezett: 39 fő

Száva                           összes étkező gyermek: 48 fő

100 % kedvezményezett: 4 fő

50 % kedvezményezett: 24 fő

Felhívjuk a kedves szülők figyelmét, hogy akinek nehézséget okoz az étkezési hozzájárulási díjak emelése, azokat a polgármesteri hivatalban tájékoztatást adunk a lehetőségekről és segítjük a szociális rendelet adta kereteken belül.

Mobilitási Hét – tegyük le a kocsit!

A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalmának számító rendezvényhez csatlakozott Nagykovácsi immáron második éve, melynek célja, hogy felhívjuk a közösségi közlekedés előnyeire a lakosság figyelmét. A kezdeményezésben, az utóbbi években világszerte több mint 2000 település vett részt, így akár 200 millió emberhez is eljuthat a Mobilitási Hét üzenete.

A rendezvény idei jelmondata: „A mi utcánk, a mi jövőnk!”

Környezetvédelem a sport és az egészséges életmód a biztonság a fenntartható fejlődés, ezekkel a célokkal vezérelve szervezzük meg községünkben: kocogjunk és biciklizzünk együtt!

A rendezvény időpontja: 2014. szeptember 20. (szombat)

A rendezvényt megelőző héten a részletekről a www.nagykovacsi.hu honlapon tájékozódhat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

Köszönöm figyelmüket, találkozunk egy hét múlva.