Hírek

Inkubátorház 2. épület ünnepélyes átadó rendezvény

Nagykovácsi Vállalkozói Inkubátorház „B” épületének ünnepélyes megnyitója, egyben a  HUSK/1101/1.1.1/0361 számú, „Vállalkozói inkubátorházak létrehozása a határ menti régiók kis-, és középvállalkozói részére visszatérés a természet szellemében” című projekt záró konferenciája

Nagykovácsi, 2015. január 29. csütörtök 16:00 

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió pénzügyi segítségével a határ menti térségek közös fejlesztését célozza. Magyarország és Szlovákia Európai Uniós csatlakozásával a két ország között húzódó határ az EU belső határává vált, bár „eltűnése” nem egyik napról a másikra történik. Az együttműködési program átfogó, stratégiai célja a határtérség gazdasági és társadalmi integrációjának erősítése valamint a régiók gazdasági versenyképességének erősítése.

Projekt vezető partner: Inkubator Komarno

A project kezdete: 2012. szeptember 3.

A projekt első ütemének lezárása: 2014. február 11. („A” épület)

A projekt vége: 2015. április 30.

A projekt teljes összköltsége: 1.999.800 EUR, ebből a Nagykovácsi project összköltsége: 810.000 EUR (ebből ERFA forrás: 642.557,5 EUR, és további Magyar Kormányzati társfinanszírozás: 75.595 EUR)

A Magyarországon megvalósult projekt kiemelt célja a Nagykovácsi Nagyközség területén lévő termőföldek hasznosításával a helyi gazdálkodók, vállalkozások piacra juttatása, vertikális gazdasági együttműködések kialakítása, egyben az energiahatékonyság növelése. Az új inkubátorház kedvezményes lehetőséget biztosít a kezdő vállalkozások beindításához szükséges infrastruktúra igénybevételéhez, valamint tanácsadással, piaci kapcsolatok kialakításának elősegítésével támogatja a vállalkozások megerősítését, hiszen 5 évig az üzleti-gazdasági, energetikai és mezőgazdasági tanácsadások, előadások, képzések, konferencia- és előadótermek és tárgyalók a telephely és irodai szolgáltatások biztosítása mellet kedvezményesen vehetők igénybe.

Az új „B” épület átadásával egybekötött projektzáró konferencia ünnepélyes megnyitóján Kiszelné Mohos Katalin Polgármester Asszony köszöntötte a közel 100 fő meghívott vendéget. Köszönetet mondott az Önkormányzat dolgozóinak a projekt megvalósítása során nyújtott áldozatos munkájáért és említést tett a település előző vezetésében részt vett közreműködőknek is a munka elindításának lehetőségéért.

A Kormányzat részéről megvívott Kohut Balázs közigazgatási államtitkár a Nagykovácsihoz való, személyes kötődéséről beszélt és reményét fejezte ki, hogy ahogyan azt nagypapája is tette egykor, a megvalósult beruházás közösségi és üzleti tereiben megindult kezdeményezésekkel, versenyképes módon indulhat újra az alkalmas területeken a mezőgazdasági művelés.

Előadásában a komarnoi projekt, vezető partnerének képviseletében Tóth Eszter számolt be a határon túl megvalósuló eredményeikről, bemutatta a Duna partján létesülő ipari park első lépcsőjeként, teljes egészében zöldmezős beruházás keretében épülő Inkubátorházat és beszélt a kapcsolódó egyéb fejlesztéseikről, amelyek egyebek mellett a közeli Harta település megújuló ’nap’ energiatelepe, ami egy fotovoltaikus erőműből valamint száraz és kör fermentorból áll, de beszélt a kapcsolódóan kiépülő algatelepről is.

Györgyi Zoltán, Nagykovácsi főépítésze beszámolt arról, hogy a rendezvény helyszínéül is szolgáló „A” épület valójában a település 1970-es évekig működő „Öreg” iskolájának teljes rekonstrukciója keretében felújított központi eleme, amely a földszinten egy 200m2-es és az emeleten irodákból álló komplexum. Bemutatta, hogy a szomszédos telek összevonásával az egykori Faluház helyére épített új „B” épület révén létrejövő inkubátorházban, Nagykovácsi Önkormányzata milyen új vállalkozásfejlesztő szolgáltatásoknak tud teret biztosítani és hangsúlyozta, hogy mindez a nagyközség látványképével teljes egészében harmonizáló stílusban épülhetett meg.

Várnai Mónika a tanácsadási szolgáltatást biztosító Trebag Kft. részéről kiemelte, hogy  piackutatási adataik alapján a Nagykovácsi vállalkozások várták és nagyon szívesen fogadják cégeik operatív működésének valamint jövőbeni fejlesztéseiknek céljait szolgáló, egyben teret adó kezdeményezéseket. Beszélt a település már eddig is energiatudatos szemléletének fontosságáról és kiemelte az egyének és vállalkozások szellemi potenciálját. Előadását a mezőgazdasági fejlesztésekben rejlő lehetőségekkel zárta.

A résztvevők a záró konferencia előadóival közösen járták be a nemrég átadott „B” épület közösségi tereit, irodáit és azok kiszolgáló helységeit, majd az ezt követő állófogadáson koccinthattak a sikeresen megvalósult Inkubátorház jövőjére.

További információ: www.inkubatorkomarno.sk