Hírek

Élőlánc az 1848-49 szabadságharc hőseinek emlékére

A Mi Petőfi / Kossuth utcánk

Élőlánc az 1848-49 szabadságharc hőseinek emlékére

„Talpra magyar, hí a haza! Itt az idő, most vagy soha!”

 

Március 15-e az összefogás jelképe, ekkor váltak a magyarok igazi, a szó mai értelmében vett nemzetté. Ezt az összefogást kívánja megjeleníteni a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala (HM NRH) egy, a tervek szerint több száz település bevonásával szervezett közös élménnyel.

Célunk, hogy ezekben a percekben az egész ország érezze az összetartozás erejét

A program leírása

Minden településen, ahol van Kossuth Lajosról, Petőfi Sándorról vagy Március 15-ről elnevezett közterület, részt vehet a programban. Az esemény hirdetésében a járási hivatalvezetők segítségét kérjük.

Egy, mindösszesen 5-10 perces közös megnyilvánulásra hívjuk fel a települések lakóit: a helyi Petőfi, Kossuth vagy Március 15. utcában/téren gyűljenek össze 2015. március 15-én, és pontban 15:00 órakor együtt szavalják el a Nemzeti Dalt, így a kezdeményezésben részt vevő valamennyi településen egyszerre hangzana fel Petőfi verse. 167 évvel korábban ugyanis ebben az időpontban osztották ki a Nemzeti Múzeum kertjében összegyűlt tömegnek a 12 pontot, és ekkor vált ismertté és lett a szabadságharc himnusza Petőfi verse.

Videó és fotópályázat – kiegészítő program:

A település kreatív fiataljai készíthetnek imázs filmet a saját utcájukról. Miért szeretik azt az utcát, milyen különleges történet kapcsolható hozzá, milyen érdekes lakói vannak. Fontos, hogy közben a települést is bemutassák.

A beérkezett képeket és videókat a www.facebook.hu/nemzetirendezvenyszervezohivatal oldalon tesszük közzé, ahol az oldal követői eldönthetik, melyik a legjobb pályamű.

Dokumentáció és a nyilvánosság:

Megmozdulásokról készült dokumentációt (videó, fotók formájában) elküldhetik az  nrh.rki.kommunikacio@hm.gov.hu címre, vagy a www.facebook.hu/nemzetirendezvenyszervezohivatal oldalra. Ezekből az anyagokból – minőségileg is megfelelő tartalmak esetén – videós összeállítást készítünk, melyet közzé teszünk a közösségi oldalakon és eljuttatunk a média szerkesztőségeibe.

Néhány kiválasztott településen a kormany.hu és a Zrínyi Média kft. stábja megörökíti az eseményt. A felvételeket imázs- és reklámfilm nyersanyagaként használjuk majd fel. A rendezvényeken készült fotókból válogatást készítünk a www.marcius15.kormany.hu oldalra és a beérkezett videókból is felöltjük a legjobbakat.

A nemzeti ünnep oldalán külön menüpontot kap majd az esemény, ahol minden szükséges információ megtalálható lesz.

A villámcsődületekről az országos sajtó részére meghívót készítünk, így azok sajtó nyilvánosak lesznek.

Jelentkezés:

Az esemény híre a megyei kormánymegbízottakon keresztül jutna el a járási hivatalokba, majd onnan az egyes településekhez. A szervezésben és a program népszerűsítésében számítunk a járási hivatalok segítségére.

Jelentkezni a Járási hivatalokon keresztül lehet a program rövid leírásával, kapcsolattartó nevével és elérhetőségével és a résztvevők tervezett létszámával. A beérkezett adatokat járásonként összesítve 2015. március 5. nap 14:00 óráig a mennich.andrea@pmkh.hu és másolatban az  illes.istvan@pmkh.hu e-mail címekre kérjük megküldeni.

A részletekről további információt a (06-1/474-16-10) telefonszámon kaphatnak.

Minden településen, ahol van Kossuthról, Petőfiről vagy Március 15-ről elnevezett közterület, részt vehet a programon.