Hírek

Téli időjárással kapcsolatos tennivalók

Tisztelt Lakosság!

A téli időjárás településünk lakóinak életében fokozott kockázatot jelent. Mindenki emlékszik a 2014. decemberi eseményekre, és sokunknak van valamilyen téli időjárás okozta sérülésről „élménye”, vagy keveredett olyan veszélyhelyzetbe, ahol a téli időjárás volt az egyik főszereplő. A tél beköszöntével fokozottan figyelhetőek meg bizonyos veszélyeztető hatások, amelyek másképpen jelentkeznek a közúton, lakott területen és szabadban tartózkodáskor.
Lakossági tájékoztatónk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a főbb téli veszélyekre, ismertessük azokat a magatartási szabályokat, amelyek segítenek elkerülni vagy a legkisebb sérüléssel átvészelni a veszélyhelyzetet, illetve megelőzési lehetőségeket is javasolunk.

A részletes tudnivalókat és helyes magatartási szabályokat a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_havazas is tartalmazza.

Téli közlekedés

Az egyik legtöbb veszélyt hordozza magában a téli közlekedés. A közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások.
A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében az alábbi helyes magatartási szabályokat javasoljuk:

  • vezetési stílusunkat és sebességünket az időjárási körülményeknek megfelelően válasszuk meg;
  • téli gumik, szükség esetén hólánc használata;
  • fagyálló folyadék ellenőrzése indulás előtt;
  • utazás előtt gondoljunk a kényszerű megállásra, vigyünk magunkkal vizet, takarókat;
  • legyen feltöltött a telefonunk, üzemanyagtankunk, legyen nálunk működőképes elemlámpa, és GPS (vagy térkép);
  • ellenőrizzük, hogy működőképes-e fényszórónk (és ha van, a ködlámpánk);
  • kényszermegállásnál gondoskodjunk a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík);
  • téli időszakban közlekedve fokozottan kövessük nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat. Az alábbi honlapokon www.katved.hu; vagy a http://utinform.hu/ folyamatosan friss hasznos információkat találunk.
  • Az időjárási viszonyokra nem bírunk befolyással, azok hirtelen és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki. Ismerjük meg közvetlen környezetünk, illetve a tervezett útvonalunk viszonyait, készüljünk fel arra, hogy szükség esetén módosítanunk kell útvonalunkat, és nézzük meg azt is, hol van lehetőség hosszabb idejű, de biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont).
  • Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljunk el, különös tekintettel a gumik állapotára.
  • Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, szükség esetére esetleg kismennyiségű érdesítő anyag (erre a célra néhány újságpapír is megfelel).
  • Óvatosan válasszuk meg a sebességet, ügyelve arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.
  • Tartsunk biztonságos követési távolságot, figyelembe véve a megnövekedett fékutat.
  • Ne kockáztassunk az előzésnél.
  •  A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegyük vissza a sebességet, nehogy a gépkocsi rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztessük erre az utánunk haladó jármű vezetőjét is.
  • Lemaradva kövessük a munkagépet és ne próbálkozzunk az előzéssel, mert nem tudhatjuk, hogy milyen az út állapota a munkagép előtt.
  • Ha munkagéppel találkozunk szembe, csökkentett sebességgel haladjunk el mellette, így elkerülhető, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak a gépkocsinkban és biztonsággal el tudjuk kerülni az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást.
  • Ha elakadás-veszélyes helyhez közelítünk, ne próbáljunk meg azon áthaladni (esetleg fokozott sebességgel), mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hó eltakarítását ne akadályozza a gépkocsi.
  • Kerüljük az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezzük biztonságba gépkocsinkat, úgy várjuk be, míg az út ismét járható lesz. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hó.
  • Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyjuk magára az úton, de ha mégis rákényszerülünk, akkor hagyjunk értesítési helyet és módot megjelölő papírt a járműben, feltűnően látható helyen.
  • Hosszabb utazásnál nem árt, ha takaró, tartalék ruha és enni-, innivaló is szerepel úti csomagunkban.
  • Útközben időben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű üzemanyagról.

Mikor NE induljunk el autóval

  • Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondoljuk át: feltétlenül szükséges-e az utazásunk, vagy az későbbi időpontra ütemezhető.
  • Ha a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra, vagy országos jelleggel riasztást ad ki, arra kérve a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, vegyék komolyan ezt a felhívást és halasszák el utazásukat.

Teendők kényszermegállás esetén

  • Mindig legyünk tisztában pontos helyzetünkkel, az utazás során kövessük nyomon, mely településeken haladtunk át, milyen irányban, navigációs készüléken figyeljük meg, hol állunk.
  • Elakadás esetén ne hagyjuk el a gépjárművet, mert sokkal nagyobb eséllyel találnak meg minket a járműben, és így védettebbek is vagyunk az időjárási viszonyoktól.
  • Értesítsük a hatóságokat (105), amennyiben saját erőből nem tudjuk a gépkocsinkat a hó fogságából kiszabadítani. Fontos számukra helyzetünket pontosan megadni.
  • Ha gépjárművünk üzemképtelenné válik, ne próbáljuk rendkívüli időjárási körülmények között megjavítani, időben forduljunk a katasztrófavédelem szakembereihez a mielőbbi segítségnyújtás érdekében.
  • A járművünk helyzetét jelezzük elakadásjelző fények működtetésével vagy elakadásjelző háromszöggel, kiemelt figyelemmel a veszélyes útszakaszokon.
  • Ha a hatóság szakemberei leállítják az útszakaszon a forgalmat, fogadjuk meg utasításaikat.
  • A járművel próbáljunk úgy parkolni, hogy az úttisztító gépek elférjenek mellettünk.
  • A járművet ne járassuk folyamatosan, hogy az üzemanyagunk ne fogyjon el. Ha egy helyben állva fűtés céljából járatjuk a gépkocsi motorját, rendszeresen – 15 percenként – szellőztessük az utasteret.

Teendők elakadás esetén

A hóban elakadt autót könnyebben kiszabadíthatjuk, ha a havat az autó körül ellapátoljuk. Az autót mozgásba hozhatjuk, ha a vezető egymás után gyorsan vált előre- és hátramenetbe, majd lendületből megpróbál elindulni, tanácsolja az ADAC német autóklub. Lendületből könnyebb elindulni, és némi szerencsével akár egy kisebb hókupacon is át tudunk menni. Előtte azonban lapátoljuk el a havat a kerekek körül, amennyire csak lehetséges. A meghajtott kerekek csúszós talajon jobban tapadnak, ha rögtönzött indulási segítséget adunk: például egy lábtörlőt vagy kartont rakunk alá. Hasonló hatást érünk el, ha homokot szórunk a kerekek elé. Ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, próbálkozzunk meg az autószőnyeggel, az úti takaróval, esetleg vastagabb köteg újságpapírral. Nincs értelme az erőfeszítésnek, ha hosszabb útszakaszt borít hó. Ebben az esetben jobb, ha megvárjuk a hókotrókat. Ilyen esetben fontos, hogy maradjunk az autóban vagy a közelében, nehogy elakadt autónkkal akadályozzuk a hókotrót a takarításban. A vészvillogót ne felejtsük el bekapcsolni.[1]

Téli veszélyek épített környezetben

A téli hóval vagy jéggel (ónos esővel) terhelt időben az ereszcsatornákról, fák tetejéről az összefagyott hó, jég és egyéb, sérülést okozó tárgyak a járókelőkre eshetnek, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), ez további veszélyforrást jelent (elbotlás, elesés, stb.). A közlekedés során különös tekintettel kell lenniük mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges, csúszós útviszonyokra. A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), amelyhez csúszásveszély is társul. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

 Az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, elárusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok (az ingatlan és az úttest közötti valamennyi járdaszakasz) folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos/használó köteles gondoskodni. Az ingatlan tulajdonosa/használója köteles gondoskodni a járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak a hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról, valamint a lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) hívja fel a járókelők figyelmét, és hívjon segítséget a jégcsapok biztonságos eltávolításához.


Téli veszélyek a szabadban való tartózkodás során

A szabadban tartózkodás egyik legnagyobb veszélye a kihűlés. Ajánlott az időjárásnak megfelelően megválasztott, lehetőleg réteges öltözék viselése. Az alkohol fogyasztása gátolja a hőérzet helyes érzékelését, így alkoholos állapotban könnyebb a hideg időjárás áldozatává válni. Ilyenkor a meleg italok fogyasztása javasolt. Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ez élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét.

A téli sportoknál különös figyelemmel kell lenni arra, hogy csak a kijelölt helyen szánkózzunk, korcsolyázzunk, síeljünk, valamint mindig javasolt a védőfelszerelések (elsősorban fejvédő sisak) használata.

Téli veszélyek a lakásban

A karácsonyi időszakban a gyertya és nyílt láng használata miatt könnyebben alakulhat ki lakástűz. A karácsonyfatűz rendkívüli gyorsasággal terjed, akár egy perc alatt leéghet az egész fa. Egy átlagos méretű helyiség két-három perc alatt füsttel telítődhet és öt-tíz perc alatt teljesen kiéghet.

Tűzvédelmi szempontból jelentős előnyt jelent, ha a lakásban van füstriasztó eszköz, tűzjelző berendezés, illetve tűzoltó készülék, ezek elősegítik a kezdeti tűz eloltását. Amennyiben lehetséges, akadályozzuk meg, hogy a tűz oxigénhez jusson, így a lángok nem terjednek tovább. Erre a célra alkalmas lehet a nem műszálas anyagból készült takaró, pokróc. Gondoljuk át, hogy az épületen belül hol, milyen éghető anyagot tárolunk, azok milyen hatással vannak az épülettűz kialakulásának kockázatára.

Csillagszórókat tilos épületből kidobálni, mert sérüléseket és anyagi kárt okozhatnak. Ide tartozik a pirotechnikai eszközök jogszabály szerinti használati kötelezettsége is.

Tűz esetén azonnal tárcsázzuk a 105-öt, hívjuk a tűzoltókat!

A legfontosabb, hogy nem szabad kockáztatni saját testi épségünket! Baj esetén az ember hajlamos a kapkodásra, pánikra. Gondoljuk át a fentebb leírtakat, s ezek tükrében tegyük meg a szükséges lépéseket, családunk és saját magunk biztonsága érdekében!

[1] Forrás és általános tanácsok: www.goodyear.eu