Hírek

OTTHONTEREMTÉSI TÁMOGATÁSRÓL TÁJÉKOZTATÓ

2016. április 21-én, csütörtökön, 17 órakor a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK) tájékoztatót tart Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.
Helyszín: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, Kossuth L. u. 78.

Az otthonteremtési program a rendszerváltás óta a legnagyobb segítség a családok lakhatási problémáinak megoldására.
A programnak van egy demográfiai célkitűzése – a gyermekvállalásnak ne legyen gátja a lakhatás megoldatlansága –, valamint kézzel fogható anyagi segítséget is nyújt a már most is gyermeket nevelő családok számára is.
A lakáskérdés megoldása kulcskérdés a családalapítás szempontjából, ugyanis vannak családok, akik azért halasztják az első vagy következő gyermekek vállalását, mert méltó körülmények között szeretnék felnevelni a gyermekeiket. Ebben szeretné a kormány támogatni őket, hogy merjék vállalni tervezett gyermekeiket, illetve azokat is segíti, akik a már korábban vállalt gyermekeiket szeretnék jobb feltételek mellett felnevelni. Egy felmérés szerint a magyar családok a párkapcsolat megléte után a megfelelő lakhatási feltételeket jelölték meg a gyermekvállalást befolyásoló második legfontosabb tényezőként. Tehát ahhoz, hogy a demográfiai helyzetben fordulat következzen be, az otthonteremtést is kiemelten támogatni szükséges.
Az otthonteremtésnek mindazonáltal van egy gazdasági aspektusa is: az ingatlan- és építőipar fellendülésének ily módon való ösztönzése a gazdasági növekedést is szolgálja. Ezért kapott kiemelt hangsúly a programban az új lakások építése, ugyanis az elmúlt években hihetetlen mértékben visszaesett az új lakásépítések száma.

Mik is ennek a programnak az elemei?

Röviden összefoglalva:
Az Otthonteremtési Program egyik leginkább gazdaságélénkítő eleme a lakásértékesítési áfa csökkentése, az áfa mértéke ugyanis ez esetben a korábbi 27% helyett 5%-ra változott (ez a lakásértékesítésre, valamint generálkivitelező igénybevétele esetén történő építtetésre vonatkozik).
A program másik két fontos eleme a saját lakás, illetve ház megvásárláshoz, illetve építéshez nyújt minden eddiginél nagyobb segítséget. Az áfa-visszatérítési támogatást az új lakást építők vagy (nem generálkivitelezővel) építtetők vehetik igénybe, mértéke pedig az építés költségeinek áfa összege, legfeljebb 5 millió Ft-ig. Az adócsökkentés 4 évre, tehát 2019 végéig szól és a legfeljebb 150 négyzetméteres új építésű lakásokra és legfeljebb 300 négyzetméteres családi házakra vonatkozik.
A CSOK pedig mind az új, mind pedig a használt lakások megvásárlásához, építéséhez vissza nem térítendő formában nyújt vissza nem térítendő támogatást, kizárólag a gyermekek számának függvényében.
Januárban bevezetett új elem a legalább háromgyermekes vagy azzá váló családok számára új lakás építése vagy vásárlása esetén felkínált 10+10 millió Ft-os támogatás, amely 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást jelent (CSOK), valamint a hozzá kapcsolódóan opcionálisan igénybe vehető, legfeljebb 10 millió Ft-os kamattámogatott hitelt, amelynek kamata nem haladhatja meg a 3%-ot, így 25 éven át előre kiszámíthatóan 50 ezer Ft alatti törlesztőrészlettel tudnak kalkulálni a családok.
Abból kiindulva, hogy ma Magyarországon egy új építésű családi ház átlagos ára ÁFA nélkül mintegy 18 millió Ft a KSH adatai szerint, a 10+10+5 millió Ft-os támogatás komoly segítséget jelent.
Ugyancsak könnyebbség a családok számára, hogy a lakásépítéshez kapcsolódó engedélyezési eljárások is nagymértékben egyszerűsödtek.
A továbbiakban pedig újabb elemmel bővül a kormány Otthonteremtési Programja: létrejöhetnek a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek, amelyek közösségi finanszírozáson alapuló lakáscélú megtakarítást tesznek lehetővé az eddiginél jóval nagyobb állami támogatás mellett.
(fotó: http://csaladi-otthonteremtesi-kedvezmeny.blog.hu)