Hírek

Május 10 – madarak és fák napja, Nagykovácsiban ezen a napon három esemény is zajlott párhuzamosan

Az egyik kiemelt esemény a faültetés a született gyermekeknek

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata 4 éve vesz részt a Gemenc Zrt. mozgalmában, melynek mottója „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!”

Országszerte idén közel kétezer, a mozgalom indítása óta több mint nyolcezer facsemetét ültettek már el. A gemenci erdőgazdaság számára fontos, hogy a felnövő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, az erdőhöz, ezáltal természeti környezetük védelméhez.

majus10_1Ezzel a szemlélettel messzemenően egyetértve szervezzük meg a falunkban is évről évre a született gyermekek számára a faültetést. Korábban évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – volt ültetés és minden született gyermek kapott fát. Majd a faültetések és a fák gondozása kapcsán leszűrt tapasztalatok alapján most már csak azon gyermekek kapnak fácskát és kis táblát amelyen a nevük szerepel, ahol a család részt vesz az ültetésben és vállalja a fácska gondozását, leginkább az öntözést.

Ezen mozgalom kiemelkedő célja az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusa, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Nagykovácsi mindannyiunk otthona méltán vagyunk büszkék arra a csodálatos környezetre, ahol élünk, de ennek megtartásáért tenni kell. A faültetés mozgalma pedig egy olyan esemény, ami jól példázza a közös cselekvést és az egyéni felelősségvállalást egyben.

Az erdőgazdaság minden esetben a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek. Idén főleg magyar kőris csemetéket ültettünk el a vállalkozó szellemű szülőkkel közösen.

majus10_2Az önkormányzatunk az erdészettel közös együttműködés során azt vállalta, hogy az éves faültetési napot megszervezi, az ültetéshez szükség szerint a szerszámokat és a faültető személyzetet biztosítja. Az elmúlt években a NATÜ Kft. dolgozói, valamint a Nagykovácsi Készenléti Szolgálatok önkéntesei azok, akik előkészítik a fácskák beültetésének helyét és be is locsolják az ültetés napján a csemetéket. A Polgármesteri Hivatal kollégái koordinálják az eseményeket és elkészíttetik a gyermekek nevét tartalmazó táblákat, amik az elültetett fák mellé kerülnek.

Ez úton is köszönet az ültetésben résztvevő minden lelkes segítőnek! 

A mozgalomhoz csatlakozó önkormányzatok azt is vállalták, hogy az ültetéshez a település parkjaiban, terein, utcáin területet biztosítanak. Nagykovácsiban a faültetést a Kaszáló utcai új óvoda környezetében kezdtük meg, ezután került sor a Telki út mentén, illetve az Arany János utcai játszótér mellett az ültetésekre. Idén a Nagyszénás utcánál és a játszótérnél folytatódott a facsemeték telepítése.majus10_3A programban lehetőséget biztosítunk arra is, ha egy-egy facsemete nem tud megeredni, akkor a szülők kérhetnek új fát ugyanarra ahelyre és így pótolni lehet a kiszáradt fákat.

Nagyon jó érzés volt olyan szülőkkel találkozni, akik immár harmadik, negyedik gyermeküknek ültetik el a facsemetéket! A falunk indokoltan büszkélkedhet a közösségünket jellemző születési mutatószámokkal!

 

Közeledvén a gyermeknaphoz ez úton is köszöntünk minden kedves nagykovácsi gyermeket!

Bencsik Mónika polgármester