Hírek

Zúzott kő előállítása Nagykovácsi szennyvízhálózatának fejlesztési folyamatában

A csatornázási projekt keretében felbontott útszakaszok folyamatosan kerülnek helyreállításra az eredeti állapotnak megfelelően. A kivitelező szerződés szerint teljesíti feladatát, így az út minőségét az eredetieknek megfelelően állítja helyre. Ennek elérése érdekében a kavicsos kőőrlemény használata sok esetben indokolt. A kőőrlemény többek között az utak sármentesítésére szolgál. Az utak eredeti állapotáról a kivitelező minden utcában videó felvételt készített még a beruházás megkezdése előtt, így minden esetben rendelkezésre áll az összehasonlítás alapjául szolgáló dokumentáció.

A kőőrlemény előállítása a kivitelező által kialakított depóban történik, amely kijelölt munkaterületnek minősül és azt az érdeket szolgálja, hogy a keletkező hulladék feldolgozása Nagykovácsiban valósuljon meg, így 35-40 százalékkal csökkentve a lakossági utak forgalomterhelését. A keletkező, a csatornaépítésből kiszoruló kaviccsal és kővel keveredett földet első ütemben gépi erővel 0 és 20 cm-s, 20-50 cm-s és 50-80 cm-es frakciókra válogatja. Az ennél nagyobb kövek külön deponálásra kerülnek, majd gépi kőtörő segítségével 0 és 80 cm közötti méretűre törik őket, amivel ezután az utak helyreállítása történik.

Mivel az érintett utcák nagy részében nem megoldott a vízelvezetés, a kő őrlemény kiszórása azt eredményezheti, hogy az esővíz más útvonalon folyik el. A beruházás előtt is fennállt ez a probléma, jelen helyzetben azonban az átfolyások helye az újraszórás miatt megváltozott.

Mivel az utcák helyreállítása folyamatosan történik, számos utcában még nem a végleges állapotok láthatóak.

A helyreállított szakaszok elfogadása az Önkormányzat és a Kivitelező Konzorcium közös bejárása után a Műszaki Ellenőr Szervezet jóváhagyásával történik minden esetben.